RSS

Урок 6. Сучасні сервіси Інтернету

20 Вер

 

Форуми
Форум — це засіб спілкування на сайті, за якого користувач має можливість створювати власні теми для відкритого обговорення.
Форуми, на відміну від чатів, гостьових книг або електронної пошти, об’єднують користувачів за інтересами. Обслуговування форуму здійснює адміністратор, за дотриманням норм і правил спілкування спостерігають модератори. Учасникам не обов’язково відповідати в реальному часі —
теми і відповіді зберігаються протягом необмеженого періоду часу.

Конференції
Конференція — це спосіб інтерактивного обговорення в Інтернеті певного питання, проблеми тощо.

Зазвичай це пряме спілкування однієї особи з цільовою аудиторією, якому передують вивчення можливої аудиторії, збирання запитань від зареєстрованих користувачів, перевірка зв’язку з користувачами, підготовка лекцій, доповідей, презентацій, відповідей тощо.

Cервіси Веб 2.0
Сервіси Веб 2.0 — це друге покоління інтернет-сервісів, які ще називають соціальними. На відміну від сервісів Веб 1.0, які орієнтуються на використання опублікованих матеріалів, Веб 2.0 орієнтуються на взаємодію користувачів та створення й спільне опрацювання ними матеріалів.

Інтерактивне спілкування
Інтерактивне спілкування — це обмін текстовими, аудіо- та відео­повідомленнями в режимі ре-
ального часу.
Однією з найпопулярніших програм для інтерактивного спілкування є Skype (Скайп). За її допомогою можна безкоштовно обмінюватися текстовими повідомленнями, розмовляти або влаштовувати відеоконференції з одним або кількома користувачами Skype одночасно, обмінюватися файлами тощо. До платних послуг Skype належать дзвінки з комп’ютера на
мобільні або стаціонарні телефони, СМС-повідомлення та ін.

Соціальні мережі
Соціальна мережа — це інтернет-спільнота користувачів, об’єднаних за певною ознакою на базі одного сайта.
До функцій соціальних мереж, окрім, власне, спілкування, належать пошук і відновлення втрачених зв’язків, знайомство з новими людьми, об’єднання за інтересами, професійна діяльність, реклама, розваги тощо.

Геосервіси
Геосервіси — це сервіси, що надають інструменти для роботи з географічними даними.
Геосервіси дозволяють користувачеві ознайомлюватися з різними краї­нами світу і навіть віртуально подорожувати; шукати різні об’єкти на карті Землі, переглядати, коментувати, доповнювати фотографіями.

Існує низка сайтів із доступом до геосервісів: Wikimapia (wikimapia.org);
Google Maps (maps.google.com); Google Earth (earth.google.com) та ін.

Вікі-технології
Вікі (англ. Wiki) — це технології для колективної розробки сайта та наповнення його інформацією (контентом).
Вікі-сайти дозволяють своїм користувачам власноруч редагу вати, додавати або вилучати інформацію на сайті, зокрема й розміщену іншими користувачами, створювати нові сторінки тощо.

Найяскравішим прикладом застосування вікі-технології є Вікіпедія. Днем її народження вважають 15 січня 2001 року. Українську Вікіпедію створено в 2004 році, наразі вона містить понад 700 000 статей.

Домашнє завдання: вивчити §6. Виконати тестове завдання 6 на сайті “Інтерактивне навчання“.

 
Залишити коментар

Posted by на 20/09/2017 дюйм 9 клас

 

Залишити коментар